Rakvere linnavalitsuse valges saalis 29.10 toimunud Põhja-Eesti XV turismikonverents “Muutuste tuules” tõi kokku suure hulga turismiettevõtjaid, riigi- ja kohalike omavalitsuste esindajaid ning koostöövõrgustike juhte. Konverentsi avasid Rakvere linnapea, SA Põhja-Eesti Turism nõukogu liige Triin Varek ja Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.

Konverentsil käsitleti sektorit puudutavaid päevakajalisi teemasid. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna juhataja Sille Kraam andis ülevaate majanduse ja turismi arengusuundadest uutes oludes, rääkis rahvusvahelistest trendidest ning sellest kuidas kriisi õppetunde Eesti eduks pöörata. EAS turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik andis põhjaliku ülevaate turismivaldkonna kõige värskematest uudistest ning tutvustas kavandatavat sihtkohtade kolmeetapilist tegevusloogika muudatust. SA Põhja-Eesti Turism tegevjuht Karmen Paju rääkis hetkeolukorrast turismivaldkonnas ja peatus lähitulevikku puudutavatel valdkondlikel teemadel. Rakvere abilinnapea Andres Jaadla tõi oma ettekandes esile, et omavalitsustel ja avalikul sektoril on turismivaldkonna eestvedajana oluline roll ning Rakvere on asunud uuendama linna turismikontseptsiooni. 

Eesti Turismifirmade Liidu poolt tegi kõrge praktilise väärtusega ettekande Tiiu Vilbrant, kes jagas juhiseid ja näpunäiteid sellest, kuidas on turismiettevõtjal või sihtkoha esindajal võimalik jõuda ostjani. Konverentsi peaesineja Valdur Mikita kõnetas auditooriumi inspireerivate lugudega maast, metsast, loodustunnetusest ja eestlaste etnogeneesist. 

Turismiettevõtjate paneeldiskussioonis “Vaatamata kriisile indu täis” jagasid kogemuslugusid Valgejõe Veinivilla juhatuse liige Gregor Alaküla Harjumaalt, Parvematkad juhataja Alar Tool Raplamaalt, Hindreku talu juhataja Tuuli Klementa Järvamaalt, Palmse mõisa direktor Maie Urbas Lääne-Virumaalt ja Tulivee keskuse juht Hannes Prits Ida-Virumaalt. 

Päeva lõpetas pidulik auhinnatseremoonia, Põhja-Eesti parimate turismiarendajate ning Põhja-Eesti kohaliku toidu- ja joogimeenete väljakuulutamine. Hõrgutavaid maitseelamusi pakkus Art Cafè. Päeva juhtis tuntud ja armastatud telenägu Hannes Hermaküla. Kogu konverentsi vältel abistasid ja juhendasid osalejaid Rakvere Ametikooli majutusteeninduse eriala kolmanda kursuse õpilased Ülle Roodvee juhendamisel. Toimus Põhja-Eesti toidu minilaat ja degusteerimine. 

Konkursi “Põhja-Eesti parimad turismiarendajad” võitjad

Parima väikeettevõtte 2020 tiitli pälvis Kallaste Turismitalu OÜ/ Elamustalu ja Kalju-lava Harjumaalt ning atraktiivseima turismiprojekti 2020 tunnustuse sai SA Narva Muuseum/ Narva Muuseumi uus ekspositsioon Ida-Virumaalt.

Aasta väikeettevõte 2020 nominendid:

  1. Kallaste Turismitalu (Harjumaa)
  2. Hindreku Turismitalu OÜ (Järvamaa)
  3. Ruunawere Hotell OÜ (Raplamaa)
  4. Laulasmaa Kohvik OÜ (Harjumaa)
  5. Metsajõe Puhkemaja OÜ (Järvamaa)
  6. Padise Kastell/ Trileen OÜ (Harjumaa)
  7. Merekalda Külalistemaja (Lääne-Virumaa)
  8. Wanderlust Matkad OÜ (Harjumaa)

Aasta atraktiivseim turismiprojekt 2020 nominendid: 

  1. SA Narva Muuseum / Narva Muuseumi uus püsiekspositsioon (Ida-Virumaa)
  2. SA Padise Klooster (Harjumaa)
  3. Munalaskme tähetorn (Harjumaa)
  4. Anija mõis (Harjumaa)
  5. Valgejõe Veinivilla (Harjumaa)
  6. Ööbiku Gastronoomiatalu (Raplamaa)
  7. Kirna Mõis (Järvamaa)
  8. Seiklusfirma 360 KRAADI / Frank Events OÜ
  9. Blueray OÜ (Ida-Virumaa) ja Vinni spordikompleks (Lääne-Virumaa) 
  10. Padise Kastell, Trileen OÜ (Harjumaa)
  11. Heinart Puhkimi retked (Harjumaa)
  12. Paasiku koertemõis, Filigranno Invest OÜ (Harjumaa)
  13. Mereoja kämping (Lääne-Virumaa)
  14. Näkiuurimiskeskus (Lääne-Virumaa)
  15. MTÜ Hiking Estonia (Harjumaa)

Põhja-Eesti kohaliku toidu- ja joogimeenete konkursi võitjad

  • Parim kauasäiliv toode – Suitsutatud Vutimunad Anšoovises, autor Põhja-Eesti Vutifarm OÜ
  • Parim dehüdreeritud toode – Maasikaviilud, Raadiko talu
  • Parim meetoode – Metsamesi taruvaiguga, Taali mesila
  • Parim mittealkohoolne jook – Ebaküdoonia siirup, Vinkymon OÜ   
  • Parim alkohoolne jook – Erik Menvedi nimeline pohlavein, Valgejõe Veinivilla

Eriauhind  tootearendusele: Meepärlid, autor Laastu mesi, Erge Loorits

Eriauhind kinkepaketile: Paketti kuuluvad Kuldjuureviin (valmistajaks Moe piiritusetehas), Suitsutatud Vutimunad Anšoovises (valmistajaks Põhja-Eesti Vutifarm OÜ) ning Meepärlid (valmistajaks Laastu mesi, Erge Loorits).

Põhja-Eesti kohaliku toidu- ja joogimeenete konkursi korraldasid viis Leader tegevusgruppi (Arenduskoda, PAIK, Partnerid, Ida-Harju Koostöökoda ja Põhja-Harju Koostöökogu) koostöös SA Põhja-Eesti Turismi, Lääne-Viru Arenduskeskuse ja Harjumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskusega.

Lisainfo:
Karmen Paju 
Juhatuse liige | SA Põhja-Eesti Turism
karmen@northestonia.ee | +372 506 3770